درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-03  |  2024-11-23  |  بروز شده در: 1403/09/03 - 12:52:2 FA | AR | PS | EN
اولین محموله اقتصادی به صورت مستقیم از چین به افغانستان رسید            کاهش برگشت مهاجران افغان از ایران            جانباختن شش تن در دو حادثه‌ی ترافیکی             تعیین 2450 تن به حیث مبلغین دینی در ریاست‌های معارف            برف‌باری توام با باد تند درسالنگ            مقامات چین و ترکمنستان بر حفظ ثبات در افغانستان تاکید کردند             اقلیت های مذهبی هنوز هم در معرض خطر هستند            تصویب قانون "محافظت از هم پیمانان افغان" از سوی مجلس امریکا            سربازان کوریایی به زودی وارد جنگ علیه اوکراین خواهند شد             روسیه و اوکراین محور گفتگوی نخست وزیر انگلیس و دبیرکل ناتو            اسرائیل، حمله به مراکز درمانی را متوقف کند            با وجود گولزنی رونالدو النصر شکست خورد            جانباختن ۱۲ تن در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در بغلان            آزمایش جدیدترین موشک بالستیک روسیه با حمله به اوکراین            سیاست حکومت ما مستقل و غیر وابسته است            






تاریخ نشر: 1396/1/16 - 12:31:24
تعداد بازدید: 2308
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

تروریسم در خاورمیانه؛ از تقویت افراط گرایی تا همگرایی منطقه‌ای علیه آن
تروریسم در خاورمیانه؛ از تقویت افراط گرایی تا همگرایی منطقه‌ای علیه آن

یکی از حوزه‌های راهبردی رقابت در خاورمیانه به تلاش‌های قدرت‌های بین المللی برای دامن زدن بر اختلافات مذهبی و شکاف‌های قومی و... باز میگردد. چرا که انتفاع قدرت‌های بین المللی از این تفرقه افکنی علاوه بر عقد پیمان‌های امنیتی و اتحادگیری از میان دولت‌های خاورمیانه و گسترش حوزه نفوذ در منطقه، زمینه ساز ایجاد فرصت‌های اقتصادی برای آنها میشود. همچنانکه در حال حاضر دمیدن در فضای ایران هراسی در منطقه به افزایش رقابت تسلیحاتی و تبدیل شدن کشورهای خلیج فارس به بزرگترین بازار خرید اسلحه از این قدرت‌ها انجامیده است. سلاح‌هایی که مجدداٌ برای حفظ منافع ابرقدرت‌ها در حوزه‌های مورد نیاز بکار گرفته خواهند شد. از همین رو نیز تشدید بحران و تنش، بزرگ‌نمایی سطح اختلاف‌ها، سلطه نگاه امنیتی و حراست منافع ملی از طریق افزون‌طلبی قدرت نظامی اساس سیاست‌های این دولت‌ها در خاورمیانه است. همچنانکه با توجه به آنچه که در منطقه در جریان است میتوان نشانه‌های واگرایی و تشدید تنش­ و درگیری‌ها بیشتر را مشاهده نمود.

براین اساس، سیاست دامن زدن به فرقه گرایی و تنش‌های قومی و مذهبی در بیشتر مناطق خاورمیانه از جمله عراق، سوریه، یمن، افغانستان و ترکیه، از سوی قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به منظور پیشبرد منافع و گسترش حوزه نفوذ در رقابت با سایر رقبا صورت میگیرد، خاورمیانه را به درون آتش جنگ و خونریزی و کشتار سوق داده است. با توجه به همین رویکرد نیز میتوان گفت که کشورهای غربی و متحدان منطقه‌ای آنها در تولد و رشد گروه‌های تکفیری در منطقه نقش اصلی را ایفا نموده اند.

گروه طالبان که از قدیمی ترین این گروه‌ها در منطقه محسوب میشود در اوایل دهه 80 میلادی با آموزش، تجهیز و سازماندهی جهادی­های مخالف حضور ارتش سرخ در افغانستان از سوی سازمان اطلاعات پاکستان (isi) و با حمایت دولت ایالات متحده به منظور مقابله با کمونیسم و سپس گسترش نفوذ ایدئولوژی انقلابی ایران شکل گرفت. یکی دیگر از اقداماتی که به رشد گروه‌های تکفیری در منطقه مدد رسانید لشگرکشی آمریکا و غرب به افغانستان و عراق در سالهای 2001 و 2003 بود. نخست اینکه گروه‌های تکفیری توانستند با سوءاستفاده از بوجود آمدن فضای نفرت حاصل از کشتار مسلمانان در افغانستان و عراق بوسیله نیروهای خارجی در میان کشورهای اسلامی جذب نیرو و سرمایه کنند و از سوی دیگر این گروه‌ها توانستند از خلأ بوجود آمده از اقدام نیروهای خارجی در انحلال ارتش و سازمان امنیت عراق حداکثر استفاده را ببرند و به فعالیت بپردازند. کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و در راس آنها عربستان سعودی نیز با حمایت مالی از گروه‌های تکفیری، در پی شکستن رشته اتصال ایران به گروه‌های مقاومت لبنانی و فلسطینی از طریق سرنگون کردن حکومت‌های طرفدار ایران در سوریه و عراق هستند که به رشد تروریسم و افراطی گری انجامیده است.

با این وجود، سیاستِ ضرورت در اولویت قرار دادن مبارزه با گسترش گروه‌های تروریستی در منطقه و محکوم کردن حمایت و استفاده دولت‌ها از گروه‌های تروریستی به منظور پیشبرد منافع خود، که اکنون از سوی روسیه و ایران مطرح میشود توانسته است تا حدودی آتش این بحران را با ایجاد اولویت مبارزه با داعش در سوریه و عراق میان دولت‌های ذی نفع، کم کند. ایران و روسیه در نتیجه‌ی دیدگاه مشترک درباره لزوم مقابله با مداخلات فرامنطقه‌ای در اوضاع داخلی کشورها و همچنین اولویت مبارزه با گروه‌های تروریستی در منطقه به بسط همکاری‌های نظامی و سیاسی روی آوردند. در نتیجه‌ی به ثمر نشستن این همکاری، ترکیه نیز که از ادامه‌ی جنگ در سوریه دچار هزینه‌های امنیتی (حملات انتحاری و بمبگذاری و...) و مالی (هزینه‌های اسکان پناهجویان، بالا رفتن هزینه‌های تأمین امنیت، تحریم روسیه و...) و سیاسی (ایجاد تنش در روابط با روسیه و ایران، قدرت گرفتن کردهای‌ی پ گ در سوریه، کودتای نافرجام جولای 2016 و...) فراوانی شده بود در چرخشی آشکار به سمت بازسازی روابط با محور تهران - مسکو- دمشق روی آورده است، اگرچه در نیات واقعی آنکارا از این اقدام همچنان تردیدهایی وجود دارد. در عین حال مصر کشور دیگری است که با فاصله گرفتن از عربستان به سمت لزوم ایجاد ثبات و اولویت مقابله با تروریسم متمایل شده است. گروه‌های لبنانی نیز با مشاهده وخامت اوضاع در مرزهای همسایگان خود توانستند بعد از بیش از 2 سال به بحران سیاسی خاتمه دهند و میشل عون را به عناون رییس جمهور این کشور انتخاب کنند.

مجموعه این روندها درحالی که برخی از قدرت‌های منطقه‌ای و بین المللی همچنان بر آتش فرقه گرایی و اقدامات تروریست‌ها میدمند، پیامدهای غیرقابلی را به دنبال داشته است که از جمله آنها میتوان به خروج تقریبا کامل داعش از عراق و همچنین تضعیف گروه‌های تروریستی در سوریه اشاره کرد.

این وضعیت اگرچه امیدوارکننده مینماید اما بدون شک پایان راه نخواهد بود، چرا که بازیگران بسیاری هستند که سیاست، امنیت و اقتصاد را با تروریسم در هم آمیخته و از طریق آن منافع شان را تامین مینمایند.

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5943


تگ ها:






نظـرات كـاربران
1.
What a wonderful … What a wonderful initiative! To help Americans lead healthier lives. It will take a long term vision to understand the larger savings ovtmaire.Mtineaining a healthy weight is patriotic. I would love to put that on my bumper sticker. The prevalance of obesity in this country is truly sad. Visiting Europe was a shock. The majority is not overweight. Our First Lady is a woman of grace and class and she has such a natural way with children. She makes me proud!



*
*

*



نیز بخوانید

کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید


تاثیر بازگشت ترامپ بر جنگ ایران و اسرائیل چه خواهد بود؟


آیا امریکا بخاطر اسرائیل آماده جنگ با ایران است؟


آیا پیروزی ترامپ معادلات در افغانستان را برهم میزند؟


«اول برنده» کارزار انتخابات امریکا کیست؟


مقصر سقوط کیست؛ یک گناه و صد متهم


میراث شهید نصرالله در دستان نعیم قاسم


بریکس پلس توان رقابت با غرب را دارد؟


نقش امریکا در گسترش بحران اوکراین


پاسخ اسرائیل به ایران؛ پایان یا سرآغاز؟


توهم طالبانی در مقیاس جام جهانی


حزب‌الله بدون نصرالله و صفی‌الدین مقاوم تر و مبارزتر


تفاهم بی سروصدای امریکا و اسرائیل درمورد ایران


سکوت شانگهای از افغانستان تا غزه و لبنان


حماس و غزه بعد از یحیی سنوار چه می شود؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تخریب شدن سه خانه مسکونی در نتیجه انفجار ۲۲ گلوله

اولین محموله اقتصادی به صورت مستقیم از چین به افغانستان رسید

کاهش برگشت مهاجران افغان از ایران

جانباختن شش تن در دو حادثه‌ی ترافیکی

تعیین 2450 تن به حیث مبلغین دینی در ریاست‌های معارف

برف‌باری توام با باد تند درسالنگ

مقامات چین و ترکمنستان بر حفظ ثبات در افغانستان تاکید کردند

اقلیت های مذهبی هنوز هم در معرض خطر هستند

تصویب قانون "محافظت از هم پیمانان افغان" از سوی مجلس امریکا

سربازان کوریایی به زودی وارد جنگ علیه اوکراین خواهند شد

روسیه و اوکراین محور گفتگوی نخست وزیر انگلیس و دبیرکل ناتو

اسرائیل، حمله به مراکز درمانی را متوقف کند

با وجود گولزنی رونالدو النصر شکست خورد

جانباختن ۱۲ تن در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در بغلان

آزمایش جدیدترین موشک بالستیک روسیه با حمله به اوکراین

سیاست حکومت ما مستقل و غیر وابسته است

برنامه‌های آموزشی ایران برای کارمندان حکومت طالبان

کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ

زالوژنی جنگ جهانی سوم را آغاز شده می داند

گیتس از نامزدی وزارت عدلیه دولت ترامپ انصراف داد

طبق اصول اسلامی به حمایت از رسانه‌ها ادامه می‌دهیم

خشونت‌ نظامیان لهستانی با پناهجویان افغان

هنوز نمی‌فهمم که چرا توپ طلا را به من ندادند

صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.